Hareket Sensörleri

             

               Hareket sensörleri; içerisinde “Dual Passive Infrared Dedector (PIR)” ismi verilen komponentin yardımıyla insan hareketlerini algılamak ve bu bilgiler doğrultusunda çeşitli kontroller yapmak amacıyla üretilmiş ürünlerdir.

               Çalışma Prensibi

               İnsanlar hareket ettiklerinde ortamda bir sıcaklık fark. oluştururlar ve etrafa kızılötesi ışınlar yayarlar. Bu ışınlar belli mesafelere kadar güçlü bir şekilde ilerleyebilmekte ve algılama alanı içerisinde olanlar ürün üzerindeki Fresnel Lens sayesinde PIR dedektöre odaklandırılmaktadır. Bu ışınlar PIR dedektör tarafından tespit edilip değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme sonucunda alınan sinyal gerçekten bir insanın hareketi ise hareket sensörü çıkışına bağlı olan lambaları yakmaktadır.

çalışma prensibi

                Algılama Mesafesi

                Hareket sensörlerinde algılama mesafesi PIR dedektörle hareket yönü arasındaki açıya, sıcaklığa (armatür içerisinde kullanılan lambaların gücü bu sıcaklığı değiştirmektedir), montaj şekline ve montaj yerine bağımlıdır.

algılama

               Yüksek algılama ve Düşük algılama

               Şekilden anlaşılacağı gibi hareket sensöründe maksimum algılama sadece ürüne teğet yürüyüşlerde gerçekleşir. Ürüne dik olarak yüründüğünde dikey çizgileri tam olarak kesemediğimiz için sensör hareketi algılamada zorlanacak, algılama mesafesi düşük olacaktır. Bütün elektronik cihazlarda olduğu gibi hareket sensörlerinde de sıcaklık çok önemlidir.

 

               Kullanılan Malzemeler

  • Plastik malzeme : ABS ve Polyamid6 + %30 Cam Elyaf (Kendiliğinden sönme özellikli malzeme)
  • Elektrostatik boya : AKZO-NOBEK, 100 mikron
  • PIR : PerkinElmer Digipyro PYD1998
  • Röle : Nais/Omron
  • LDR : PerkinElmer
  • Trimpot lar : Piher
  • Kondansatörler : Pilkor

 

Onur Demir hakkında

Bilişim Sistemleri Mühendis adayı.

02 Aralık 2012 tarihinde Teknoloji içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin. Yorum yapın.

Yorum bırakın